top of page

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı

Ankilozan spondilit, vücutta ağrı, sertlik ve iltihaplanma oluşturan kronik bir hastalıktır. İnsanların ankilozan spondilitin (AS) vücudu nasıl etkilediğini anlaması önemlidir. Ankilozan spondilit, esas olarak omurga ve sakroiliak eklemleri etkileyen bir artrit türüdür.

Ankilozan spondilit etyolojisi net olarak bilinmemektedir. Genellikle erken evrede sakroiliak eklemlerde ağrıya yol açan ve hastalık ilerledikçe omurgayı da etkileyebilen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Yapısal ve fonksiyonel yetersizlikle birlikte inflamatuar bel ağrısına sebep olan, yaşam kalitesinde azalmaya yol açabilen bir hastalıktır. En yaygın olarak erkeklerde ve 20’li yaşlarda görülür, ancak herhangi bir yaştaki herkesi etkileyebilir. Kadınlarda ortaya çıktığı zaman daha hafif olma eğilimindedir.


Ankilozan spondilit belirtileri nelerdir?

İlk ve ana belirti bel ağrısıdır. Ancak tüm bel ağrılardan ayrılan özellikleri vardır. AS’de görülen bel ağrısı dinlenmeyle geçen, zorlanmaya bağlı gelişen bir ağrı değildir. AS’de iltihabi bir ağrı söz konusudur. Bir bel ağrısı 40 yaşından önce başlıyorsa, istirahatle geçmeyip egzersizle düzeliyorsa, sinsi başlangıçlıysa, gece uykudan uyandırıyorsa ve sabah tutukluğu yaratıyorsa o zaman bu iltihaplı bel ağrısıdır. Bu durumda ankilozan spondilit varlığını araştırmak gerekir. AS'nin doğru teşhis ve tedavisinde romatoloji alanında uzman hekimler ile Fizyoterapisler önemli rol oynamaktadır.


Ankilozan spondilitli hastalar spor yapabilir mi?

Özellikle fizyoterapisler ile birlikte doğru postür (duruş) ve solunum egzersizleri ile tedavide tedavide eğzersiz etkin rol oynar. Hastalar ilacını kullanıp kendini iyi hissettiği dönemlerde dahil olmak üzere her gün 40-45 dakikasını egzersize ayırmalıdır. AS öne doğru eğen bir hastalık olduğu için geriye doğru esnemeyi sağlayan kasları güçlendiren ve esneme egzersizleri fayda sağlar. Yine fizyoterapist kontrolünde pilates gibi omurgayı güçlendiren egzersizlere de başvurulabilir. AS’li hastalar Uzak Doğu, güreş gibi temas sporlarından kaçınmalıdır.

Hastalığın seyri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Klasik olarak önce bel bölgesi sertleşir, sonra bu sertlik omurga boyunca yukarı doğru boyun bölgesine dek ilerler ve omurga öne eğik bir şekilde hareketsiz kalır. Uygun tedavi edilmeyen bir hastada gelişecek klasik vücut pozisyonu, kalçalar ve dizlerde bükülme, omurgada hareketsizlik, sırtta kamburlaşma ve bombe bir karın şeklindedir. Bu postür günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.

UNUTULMAMASI GEREKENLER

· Ankilozan spondilit tedavisinde egzersizlerin çok önemli yeri vardır.

· Egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır.

· Ağrının olmadığı dönemlerde de egzersizlere devam edilmelidir.

· Ağrılı dönemlerde de , gerektiğinde verilecek ağrı giderici ilaçlar, egzersizlerin daha kolay yapılmasını sağlayacaktır.

· Sigarayı hayatınızdan çıkarmanız solunum kapasitenizin için önemlidir.

· Egzersizlerle ilgili herhangi bir sıkıntılı durumla karşılaştığınızda lütfen fizyoterapistinize danışın.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yutma Bozuklukları Tedavisi

Yutma Bozuklukları Nelerdir? Ağızdan alınan gıdanın yutulamaması, yutma süresinin uzaması, belirli gıda kıvamlarının yutulmasında güçlük yaşanması yutma bozukluklarını oluşturur. Hem hayati beslenmeni

bottom of page