top of page

İZMİR’DE SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ ) KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ YAKLAŞIMI

Güncelleme tarihi: 12 Nis 2022

Normalde insanların omurgalarına yandan bakıldığında tam olarak düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde lordoz dediğimiz hafif çukurluk, sırt bölgesinde kifoz diye tanımladığımız hafif kavite ve arkadan bakıldığında ise omurganın tam düz olması gerekmektedir. Skolyoz (Omurga eğriliği) durumunda omurgaya arkadan bakıldığında, sağ ya da sol tarafa doğru eğilme meydana gelmektedir. Çoğu zaman da yana eğilme görülen omurga segmentinde, kendi ekseninde bir dönme eklenir ve bu sebeple sebeple omurgada üç boyutlu olarak karşılaştığımız biçimsel bir deformite meydana gelmekte. Skolyoz, birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, farklı yaşlarda ve omurga yapısının çeşitli bölgelerinde görülebilmekte. Skolyoz, toplumda yaklaşık yüzde 2 ila 4 oranında görülür. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Omurga eğriliklerinde, daha erken yaşta oluşmuş olan eğriliklerin erişkin yaşa taşınması olabileceği gibi daha önce eğriliği olmayan kişilerde de çeşitli sebepler ile erişkin yaşta omurga eğrilikleri oluşabilmektedir. Erişkin yaşlarda genellikle uygun olmayan çalışma ortamları, vücudun uzun süre asimetrik kullanıma(özellikle müzisyenlerde) maruz kalması, yanlış duruş alışkanlıkları buna sebep olabilmektedir.



Ebeveynler Dikkatli Olmalı Gereken Bazı Hususlar

Omurgada meydana gelen deformitelerin özellikle kemik gelişimi devam eden çocuklarda belirgin bir artış göstermekte olup; bu konuda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. Eğriliğin ebeveynler tarafından erken dönemde fark edilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle 9-10 yaşından itibaren fazlaca rastladığımız bu durum; aslında belirgin işaretlerde verebilmektedir. Omuz seviyelerinde ve kalça seviyelerinde farklılık, başın bir tarafa doğru hafif de olsa kaymış olması, öne eğildiğinde sırtında oluşabilecek olan bir tümseklik karşılaşılan belirtilerdir. Fark edildiği takdirde en kısa zamanda bir hekime başvurmalarında fayda vardır.

Peki aileler bu konuda neler yapmalı?

Çocukların kullandığı ayakkabıları dikkatli seçmemiz bu konuda önem taşır. Ayak tabanından tüm gün aktarılan yük, dengeli olması gerektiği için ayakkabı tabanı ortopedik olmalıdır. Ayakkabı kolaylıkla bükülebilir bir taban yapısına sahip olmalıdır. Bir diğer konu ise; okul çantaları. Sırt çantası çocuk vücut ağırlığının yüzde 15’ini geçmemelidir. İçindeki materyallerin en ağır olanları sırta en yakın olacak şekilde yerleştirilmelidir. Askıları fazla gevşek olmamalı ve sırta tam temas edecek şekilde yerleştirilmelidir. Çantanın tek omuz ile taşınması, özellikle kemik gelişiminin devam ettiği yaşlarda omurga için yükün tek tarafa aktarılmasına sebep oluşturarak omurgada asimetrik bir çekiş gücü oluşturur.

“Skolyoz Egzersizleri Kişiye Özel Olmalı”

Skolyoz tıpki parmak izi gibi kişiye özeldir Skolyozun tanı aldığı yaş, eğriliğin yeri ve derecesi, skolyozu oluşturan sebepler, muayene bulguları ve radyolojik tetkiklerden alınan veriler dikkatlice incelenerek, yani skolyoz için yapılacak egzersiz programı, ‘kişiselleştirilerek’ uygulanmalıdır.

Genellikle adolesan(çucukluktan erişkinliğe geçiş) çağda ortaya çıkan Skolyoz, 10-20 derece arasında ise genellikle korse kullanmadan sadece egzersiz yaklaşımı yeterli olabilmektedir. 20 derece ve üzeri durumlarda korse kullanımı ile birlikte devam ettirilen egzersiz uygulamaları etkin sonuçlar vermektedir.


Skolyoz Ve Pilates

Skolyoz için Pilates egzersizlerinin faydalı olduğu düşünülmektedir. Fakat Skolyoz durumunda daha bireysel bir program gerektiği için Klinik Pilates (Modifiye Pilates) prensipleri daha doğru ve etkin bir destek sağlar.

. Fizyoterapistler tarafından kişiye özel olarak oluşturulan bu program, öncesinde yapılan detaylı bir analiz ile skolyoza eşlik eden başka postüral problemler de tespit edilip üç boyutlu egzersizler kullanılarak uygulanmaktadır.

154 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yutma Bozuklukları Tedavisi

Yutma Bozuklukları Nelerdir? Ağızdan alınan gıdanın yutulamaması, yutma süresinin uzaması, belirli gıda kıvamlarının yutulmasında güçlük yaşanması yutma bozukluklarını oluşturur. Hem hayati beslenmeni

bottom of page