top of page

El Bileği Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?

EL bileği ağrısı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve çeşitli sebepleri vardır. Bilek ağrısının tedavisinde asıl nedeni ortaya çıkarıp doğru teşhisi koymak ve bunun sonucu olarak da doğru tedaviyi uygulamak önemlidir.


El Bileği Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?

Bilek Ağrısının Nedenleri

El bileği ağrısı aşağıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:


1) Tendinit Kasların kemiğe yapışmadan önce oluşturdukları kasılamayan yapılara tendon denir Bu bölgede oluşacak problemlere tendinit adı verilir. Tendinit bilek bölgesindeki ağrı ve şişmenin en yaygın nedenlerinden biridir. Tendinitin nedeni tendon kılıfının iltihaplanmasıdır. Tendinit kaynaklı bilek ağrısında cerrahi müdahaleye gerek yoktur.Tendinint ters bir hareketi çok fazla yapma bağlı olarak gelişebilir.


El bileği bandajlaması

2) Burkulma Bilek burkulmaları bilek eklemlerinin etrafındaki ligamentlerin incinmesi sonucu görülür. Bilek burkulmaları ellerin kullanımını belirli bir süre sınırlar.Burkulma olduktan sonra ödem oluşumunu önlemek için 2 saatte 1 10 dk soğuk uygulanmalı el bileği bandajlanıp kalp seviyesinin üstünde istirahat ettirilmelidir.


3) Karpal Tünel Sendromu Karpal tünel sendromu bilekteki sinirlerden birinin işlev bozukluğuna uğraması sonucu ortaya çıkar. Bu sendrom kol orta sinirinin bilek ekleminden geçtiği bölgede sıkışmaya uğraması sonucu görülür.Tedavi için cerrahi ve fizik tedavi seçenekleri vardır. Cerrahiden sonra hastanın ağrı veya uyuşukluk sikayeti hemen çözülmemiş olabilir.


4) Artrit (Eklem İltihabı) Artrit bilek ağrısına neden olan ve normal aktiviteleri engelleyen bir durumdur. Artritin birçok nedeni olabilir buna bağlı olarak da birçok tedavi çeşidi vardır.

Osteoartrit: El bileklerde genel olarak, osteoartrit yaygın değildir. Sadece geçmişte bilek yaralanması geçiren kişilerde genellikle görülmektedir. Osteoartrit kemiklerinizin uç kısımlarında yer alan kıkırdak doku üzerinde meydana gelen aşınma ve yıpranma nedeniyle oluşur. Başparmak tabanında meydana gelen ağrı genellikle osteoartrit kaynaklı olur.

Romatoid artrit: Vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı bir bozukluk olan romatoid artrit bileklerde yaygındır. Bir bilek etkileniyorsa, genellikle diğer bilekte de görülür.Romotolojik hastaların sürekli doktor kontrolünde tedavileri devam ettirilmelidir.Fizik tedavi ile hastaların hayat kaliteleri artırılır.


El bileği kisti

5) Ganglion Kisti Ganglion kisti genelde şişmeyle kendini gösterir. Bilek bölgesindeki tendonların üzerine yerleşir ve pek ağrılı olmasalar da rahatsızlık hissi verirler ve bölgedeki kaslarda zayıflığa yol açarlar . Bu kistler iyi huylu ve içi sıvı dolu kapsüllerdir. Ganglion kistleri kanserojen değildir ve hacim olarak büyümelerine rağmen vücudun diğer kısımlarına yayılmazlar.Cerrahi veya Kistin içerisi iğneyle (aspirasyon) ile kistin içindeki sıvı boşaltılır. Kistin ameliyatla alınması, ağrı olduğunda, baskın elin kullanılmasını güçleştirdiğinde veya elde ve parmaklarda uyuşukluğa ya da karıncalanmaya neden olduğunda gerekir. Aspirasyon ile karşılaştırıldığında ameliyattan sonra kistin tekrar oluşması daha az görülür.Evde uygulanan bir başka çözüm yolu ise özerine metal para bağlayarak sıkmak ama uzman hekime danışmadan bu yöntemi uygulanması önerilmiyor


6) Kırılmalar Bilek kırılması yaygın bir ortopedik sakatlıktır. Bilek kırılması görülen kişilerde kırılan bölge alçıya alınır ya da ameliyata alınır(14-30).Alçı çıkarıldıktan sonra kaslarda hacim olarak küçülme , el bileği ve parmak hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık muhtemeldir bu konularda fizyoterapistinizden yardım alabilirsiniz.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yutma Bozuklukları Tedavisi

Yutma Bozuklukları Nelerdir? Ağızdan alınan gıdanın yutulamaması, yutma süresinin uzaması, belirli gıda kıvamlarının yutulmasında güçlük yaşanması yutma bozukluklarını oluşturur. Hem hayati beslenmeni

bottom of page