top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Sali

Fibromyaljinin İlacı Manuel Terapi

Fibromiyalji, kas-iskelet sisteminde meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık durumunda özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik , sabah tutukluğu bitkin olma durumu, uykuda düzensizlikler gibi çeşitli problemler görülür.


Fibromiyalji teşhisinin konulması çok da kolay değildir; çünkü hastalığa özgü bir laboratuvar testi yoktur. Günümüzde maalesef uzman hekimlerimiz tanısını koyamadıkları kas-iskelet sistemi ağrısı ve yaygın yorgunluk şikayeti ile kliniğe başvuran hastaların laboratuvar sonuçları hastayla ilişkilendirilemeyen durumlarda sık sık yanlış tanı olarak fibromiyalji tanısı koymakta verilen ilaçların hiçbir etki etmemesi ile bu hastalar psikiyatriye yönlendirilmekte sonuç olarak bu durum işin içinden çıkılamaz bir hal almaktadır.Yanlış fibromyalji tanısı olsun olmasın Manuel terapi ve hastaya özel egzersiz programı ile bu hastalarda hızlı ve güzel sonuçlar alınmaktadır.


Fibromiyalji Belirti ve Bulguları Nelerdir?


Klinik belirtileri kas-iskelet sistemine ait olanlar, kas-iskelet sistemi dışı olanlar ve eşlik eden belirtiler olarak üçe ayrılmaktadır.

A- Kas İskelet Sistemine Ait Belirtiler: Vücudun büyük bir bölümünde özellikle sırt ve boyunda Ağrı, tutukluk, yumuşak dokularda şişlik hissi olarak sıralanabilir. B- Kas İskelet Sistemi Dışı Belirtiler:Günün büyük bir bölümün de Yorgunluk, sabahları tutukluk hissi, uyku bozukluğu, kollarda ve ayaklarda uyuşukluklar, kas iskelet sistemi dışındaki belirtileri oluşturmaktadır.

C-Eşlik Eden Belirtiler: Duygusal değişkenlik, baş ağrısı, adet dönemi ağrıların artması , ishal ve kabızlık, gözlerde kuruluk , raynaud fenomeni (el ve ayaklarda soğukta oluşan renk değişikliği)



Fibromiyalji En Çok Kimlerde Görülür ?

Bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fibromyalji , sürekli ofis ortamında ve yoğun baskı ve stres altında çalışanlar da bu hastalığın olma olasılığı yüksektir . Yine önemli olarak kadınlarda ve genç erişkinlerde daha fazla görüldüğü gözlemlenmektedir. Kadınlarda fibromiyalji hastalığı özellikle menopoz döneminde artış göstermektedir. Adet dönemlerinde ve menopoz dönemlerinde hormonal değişimler yaşayan kadınlarda bu durumlar stres, kaygı gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu durumlar hastalığın yaşanmasına uygun zemin ortaya çıkarmaktadır.

Fibromiyaljiden Korunmanın Yolları Nelerdir ?


Hava koşullarına uygun giyinmek

Havasız ortamlardan kaçınmak Bulundukları ortamları 2-3 saatte bir havalandırmak

Hava akımları arasında kalmamak

Sigaralı veya yoğun kirli havalı ortamlarda bulunmamak

Stresten kaçınma, stresle mücadele yollarını öğrenmek

Kendisiyle barışık yaşayabilmek için gerekirse psikolog desteği almak

Sağlıklı beslenmek

İş-dinlenme saatlerini uygun ayarlamak

Çalışma ortamını düzenlemek( Ergonomik koltuk, uygun yükseklikte masa, göz hizasında bilgisayar monitörü, dirseğin-kolun düşmesini engelleyen klavye gibi iş ortamını kendine özel tasarlamak)

Kendine uygun, gerçekten severek yapacagın hobiler edinmek

Haftada en az 4 gün 1 saat spor yapmak Manuel terapi ve hastaya özel egzersiz programı ile bu hastalarda hızlı ve güzel sonuçlar alınmaktadır.





5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yutma Bozuklukları Tedavisi

Yutma Bozuklukları Nelerdir? Ağızdan alınan gıdanın yutulamaması, yutma süresinin uzaması, belirli gıda kıvamlarının yutulmasında güçlük...

Comments


bottom of page