Bel kayması, belimizin en altında bulunan omurgalarının birinin diğeri üzerinden kayarak yer değiştirmesi ve buna bağlı ortaya çıkan sıkıntılara bel kayması denmektedir. Spondilolistezis adı verilen öne doğru bel kaymaları sık görülürken, retrolistezis yani geriye doğru bel kaymaları nadiren ortaya çıkmaktadır. Bel kaymalarında ağrı genellikle belde başlayarak genital bölgeye, uyluk arka yüzeyine ve ayağa kadar yayılarak bu bölgelerde uyuşma ya da hissizliğe sebep olabilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanan bel kaymalarının sebep olduğu ağrılar ayakta durmak ya da hareket etme durumlarında artmaktadır. Spondilolistezisli hastalardaki en yaygın şikayet belde ve kalçada ağrıdır. Genellikle ağrı arkaya eğilmekle artarken, öne eğilmekle şiddeti azalır. Bel kaslarında spazm olması da sık karşılaşilan bir yakınmadır. Uyluğun arka tarafındaki hamstring kas grubunda da gerginlik olabilir. Ve ayrıca bel kayması vücudun başka bölümlerinde mekanik bozukluklara da sebeplerle olabilir.
Bel kayması olması durumunda omurga kanalı içinden geçen omurilik ve sinirler gerilebilir, sıkışıp baskı altında kalabilirler. Gerilme, sıkışma ve tahrişe bağlı olarak, bel fıtığı belirtilerini taklit edecek bir biçimde bel ağrısı, kalça ve bacaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma görülebilir. Ender durumlarda ise hastanın idrar ve dışkı yapma fonksiyonları bel kaymasına bağlı sinir sıkışmaları nedeni ile etkilenebilir.
Bel kayması hareketli ve hareketsiz olarak ikiye ayrılır. Hareketsiz bel kaymaları ameliyatsız manuel terapi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Spondilolistezis öne doğru kaymanın miktarına göre 4 dereceye ayrılır. Birinci ve ikinci derece bel kayması yaşayan hastaların omurga, kas ve eklemlerde oluşan ağrı ve fonksiyon bozuklukları manuel terapi ile tedavi edilmektedir. Bel kaymasının çok çeşitli nedenleri olabilir. Doğuştan bel kayması rahatsızlığı olabileceği gibi, ağır geçen doğumlar, düşmeler, kazalar, eski cerrahi yöntemler ile kemik yapının fazlaca alındığı bel fıtığı ameliyatları, ileri derecede kemik erimesi, yaşlanma gibi sebepler de sonradan belin kaymasına yol açabilir.
Bel Kaymaları Engellenebilir mi
İş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen önemli bir sorun olan bel kaymalarından korunmak için bazı kişisel önlemlerin alınması önemlidir. Öncelikle fazla kilolardan kurtulmak ve ideal kiloda kalmak önemlidir. Aşırı ve bilinçsizce yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. İleri yaşlarda vücuttaki kemik ve bağlardaki yıpranmaları engellemek için karın, sırt, bel ve kalça kasları güçlendirici egzersizler yapılmalıdır. Egzersizlerinizi planlaması için öncelikle Fizyoterapistinize danışmanız sizler için daha güvenli bir yöntemdir.
Erişkinlerdeki bel kaymasında eğer ağrıları hareketle çok aşırı derecede artıyorsa hastaya istirahat verilir. Ayakta iken lumbostat korse ile desteklenir. Hasta ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı ve fazla kilolu ise zayıflatılmalıdır.
Yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı için mutlaka doktorunuza başvurunuz.....
Commentaires